Klop in een ruime (metalen) kom de eieren samen met de suiker en vanillesuiker met een mixer tot een glad mengsel.
Voeg de brandewijn toe en klop het erdoorheen.
Hang de kom in een pan met bijna kokend water, zorg ervoor dat de kom het water niet raakt.
Hang eventueel een kookthermometer in de kom.
Verhit het mengsel al kloppend met de mixer op de laagste stand tot het dik is en de thermometer 85 °C aangeeft.
Let op dat het mengsel niet kookt, anders kan de advocaat schiften.
Haal de kom uit het warme waterbad zodra het mengsel dik genoeg is en zet het in een bak met koud water.
Blijf nog ongeveer 5 minuten kloppen op de laagste stand zodat de advocaat niet kan schiften.
Laat de advocaat verder afkoelen en bewaar hem tot gebruik in de koelkast.
Serveer de advocaat op dezelfde dag in kleine glaasjes of coupes en geef er een lepeltje bij, of gebruik het als ingrediënt in een dessert.
Notities / Tips / Wijnadvies
Gebruik een kookthermometer om te voorkomen dat de advocaat mislukt. Zodra de thermometer 85 °C aangeeft, heeft de advocaat de juiste dikte en temperatuur bereikt.
Deze ambachtelijke advocaat is zacht en romig, een delicatesse die niet mag ontbreken in de Nederlandse keuken. Het verschil met advocaat uit een fles is duidelijk merkbaar!
Deze ambachtelijke advocaat kan goed worden geserveerd met een lichte, zoete dessertwijn zoals een Muscat of een Sauternes.