Advocaat
Recept afdrukken
No ratings yet

Ambachtelijke Nederlandse Advocaat

Bereidingstijd20 minuten
wachten6 uur
Land van herkomst: Nederland
Porties: 15 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 12 eieren
  • 250 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 330 ml brandewijn slijter

Instructies

  • Klop in een ruime (metalen) kom de eieren samen met de suiker en vanillesuiker met een mixer tot een glad mengsel.
  • Voeg de brandewijn toe en klop het erdoorheen.
  • Hang de kom in een pan met bijna kokend water, zorg ervoor dat de kom het water niet raakt.
  • Hang eventueel een kookthermometer in de kom.
  • Verhit het mengsel al kloppend met de mixer op de laagste stand tot het dik is en de thermometer 85 °C aangeeft.
  • Let op dat het mengsel niet kookt, anders kan de advocaat schiften.
  • Haal de kom uit het warme waterbad zodra het mengsel dik genoeg is en zet het in een bak met koud water.
  • Blijf nog ongeveer 5 minuten kloppen op de laagste stand zodat de advocaat niet kan schiften.
  • Laat de advocaat verder afkoelen en bewaar hem tot gebruik in de koelkast.
  • Serveer de advocaat op dezelfde dag in kleine glaasjes of coupes en geef er een lepeltje bij, of gebruik het als ingrediënt in een dessert.

Notities

  • Gebruik een kookthermometer om te voorkomen dat de advocaat mislukt. Zodra de thermometer 85 °C aangeeft, heeft de advocaat de juiste dikte en temperatuur bereikt.
  • Deze ambachtelijke advocaat is zacht en romig, een delicatesse die niet mag ontbreken in de Nederlandse keuken. Het verschil met advocaat uit een fles is duidelijk merkbaar!
  • Deze ambachtelijke advocaat kan goed worden geserveerd met een lichte, zoete dessertwijn zoals een Muscat of een Sauternes.

Nutrition

koolhydraten: 17g | Protein: 5g | Vet: 4g