Schil de aardappels, was ze en snijd ze in flinterdunne plakjes.
Snijd de ham in flinterdunne reepjes.
Pers de knoflook uit boven een kom.
Roer de slagroom, zout en peper door de knoflook.
Schep de aardappelplakjes en hamreepjes door het roommengsel.
Vet een ovenschaal (inhoud ca.
1 1/2 liter) in met boter of margarine.
Schep het aardappelmengsel in de ovenschaal.
Strooi de geraspte gruyère erover.
Bak de aardappelgratin onafgedekt in het midden van de oven gedurende ca.
50 minuten, tot hij goudbruin en gaar is.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc vormt een goede combinatie met deze aardappelgratin met ham en gruyère. De wijn zal de romigheid van de gratin aanvullen en het zoute accent van de ham versterken.