Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Sushi van Astrid Veltman v2
Porties:
4
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
▢
400
gram
rijst
▢
3
eetlepels
rijstazijn
▢
30-40
gram
suiker
▢
5
gram
zout
▢
rauwe
zeer verse vis (zoals zalm, tonijn en tarbot)
▢
gekookte grote garnalen
▢
wasabi
mierikswortelpasta
▢
zalmeitjes
▢
nori
gedroogd zeewier
▢
komkommer
▢
lichte Japanse sojasaus
▢
beni shoga
ingelegde gember
Instructies
Breng de rijst met 480 ml koud water aan de kook en laat dit 8-12 minuten
koken.
Spreid de rijst op een groot bord uit en laat hem iets afkoelen.
Breng de rijstazijn met de suiker en het zout aan de kook en laat het
afkoelen.
Sprenkel het azijnmengsel over de rijst en verwerk de rijst voor de sushi
lauw.
Snijd voor de handgevormde sushi (nigiri-sushi) de vis in zeer dunne
plakjes.
Pel de garnalen, verwijder de zwarte darm aan de rugzijde.
Bevochtig de handen met een mengsel van water en azijn, neem een plakje
vis of een garnaal in de linkerhand en strijk op de vis een klein beetje
wasabi.
Leg een plukje rijst (15-20 gr) op de vis en druk de rijst met behulp van de
vingers van de rechterhand regelmatig en tot een ovaal aan.
Draai de sushi om en leg hem op een schaal.
Sushi met zalmeitjes: vorm 20 gr rijst tot een ovaal en wikkel om de rijst
een dun reepje nori.
Snijd een stukje komkommer tot een dun waaiertje.
Leg op de rijst komkommerwaaiertjes en zalmeitjes.
Snijd voor de opgerolde sushi (maki-sushi) de vis en de komkommer in
dunne reepjes.
Leg op een rieten matje een half velletje nori en strijk hierop een dun laagje
rijst.
Leg in het midden van de rijst reepjes vis en/of komkommer.
Strijk op de vis een beetje wasabi.
Rol de sushi met behulp van een bamboe rolmatje op.
Snijd de sushirol in 6 stukken.
Serveer de sushi met sojasaus en ingelegde gember.
N.b.: een handig hulpmiddel bij het oprollen van een sushi is het bamboe
rolmatje (makisu). De nori komt dan mooi glad en strak om de rijst te
zitten.
Nori, knapperig zeewier met een iets zoetige smaak, wordt gedroogd in
brede, dunne blaadjes verkocht. Nori wordt, in reepjes geknipt, als
garnering gebruikt en is het zeewier dat bij sushi rond de rijst wordt
gewikkeld. Rooster het voor het gebruik even boven een gasvlam. De
meeste nori die u tegenwoordig koopt, is al geroosterd.
Beni shoga (een vast ingrediënt bij sushi) is een zoete ingelegde gember
van alleen heel jonge gemberwortel, waardoor de kleur rood is.
hadjikami sho ga zijn lange ingelegde rode gemberscheuten; mooi als
garnering bij gegrillde vis.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Sushi
/
Vis
Land van herkomst
Japan