1bouillonblokjekruiden of rundvlees (1 dado per il brodo/vegetale)
1eetlepel(s)paneermeel1 cucchiaio pangrattato
1eetlepel(s)citroensap1 cucchiaio succo di limone
peper en zoutpepe & sale
en liefhebbers van knoflook kunnen gerust een paar teentjes knoflook toevoegen
Instructies
Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes van ongeveer 1×1 cm.
Kook de aardappelblokjes in water met het bouillonblokje 6-8 minuten (niet helemaal gaar, ze moeten wel een beetje stevig blijven).
Laat de blokjes niet nagaren, maar giet ze af (bewaar het kookvocht), afspoelen met koud water en laten uitlekken op een vergiet.
Snijd de schoongemaakte venkel in blokjes en leg ze in een vergiet.
Blancheer de gesneden venkel in het kookvocht van de aardappelblokjes (de één houdt van knapperig, de ander van iets gaarder).
Afgieten en even laten afkoelen.
Snijd de zilveruitjes doormidden en klop de eieren los met de crème fraîche (of slagroom), voeg de geraspte kaas en wat gemalen peper toe.
Laat de tonijn uitlekken en verbrokkel eventuele grotere stukken.
Meng in een kom de stukjes venkel, zilveruitjes, kappertjes, tomatenketchup, paprikapoeder, citroensap en de tonijn. Voeg als laatste de aardappelblokjes toe.
Breng het mengsel op smaak met peper en zout en schep het in een ingevette ovenschaal.
Verdeel het ei-kaas-mengsel over de schaal, bestrooi met paneermeel en bak de schotel in een op 200 graden voorverwarmde oven.
Hou het goed in de gaten, zodra na ongeveer 20 minuten de bovenkant goudbruin begint te worden, verlaag je de temperatuur tot 165 graden (zet eventueel de ovenschotel iets lager in de oven).
Laat de ovenschotel nog 10 minuten ‘nagaren’.
Lekker met een frisse salade en een glas droge witte wijn.
Notities / Tips / Wijnadvies
Eenvoudig gerecht en makkelijk van te voren klaar te maken. Met een frisse zomerse salade en een glas witte wijn kan jouw zomeravond niet meer stuk……… Dit gerecht maakte ik al eind jaren tachtig na het doorsnuffelen van veel (Italiaanse) kookboeken en tijdschriften. Toen ik begin jaren negentig Ad leerde kennen was dit één van eerste gerechten die ik hem voorzette. Ik had het vele malen klaargemaakt, dus lekker veilig en van te voren klaar te maken. Noch zenuwen noch vlinders in mijn buik die ‘roet in het eten konden gooien’! Ad vond het verrukkelijk. Door het uitproberen van andere gerechten was deze ovenschotel in de vergetelheid geraakt. Bij het maken van een wensenlijstje voor recepten op ‘il Tramonto’ opperde Ad om deze ovenschotel weer een keer te maken. Voor de foto’s maak ik eerst een opstelling van de ingrediënten, Ad maakt de foto’s en ik maak de gerechten. En samen eten we het op. Zo zijn de taken verdeeld ? !!Ad roept altijd dat ik iets vergeet te vermelden: dat ik alle eer krijg van de recepten op onze website en van de gasten die met ons mee-eten, maar dat Ad altijd de boel moet opruimen en de afwas doet!Bij een ovenschotel denk je vaak aan een wintergerecht. Echter, venkel is praktisch het hele jaar door verkrijgbaar en omdat deze ovenschotel ruim van te voren klaargemaakt kan worden, hoef je het alleen maar in de oven te schuiven. Lekker met een zomerse knapperige salade en een glas witte wijn. Kan jouw zomeravond niet meer stuk:“Schat, ondanks het warme weer heb ik vandaag toch lekker gekookt..…!?”