Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Aardappelgratin uit de Provence met Tomaat en Basilicum
Deze Provençaalse aardappelgratin combineert de rijke smaken van tomaat, basilicum en knoflook met aardappelschijfjes en geraspte kaas. Een perfect bijgerecht of hoofdgerecht voor elk seizoen!
Porties:
4
personen
Bereidingstijd:
1
uur
uur
10
minuten
minuten
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
aluminiumfolie
bakpan
koksmes
ovenschaal
Oven
snijplank
Ingrediënten
▢
2
uien
in ringen gesneden
▢
3
eetlepels
olie
▢
400
gram
tomaatblokjes
blik
▢
2
eetlepels
tomatenpuree
▢
1
theelepel
basilicum
▢
Zout en peper naar smaak
▢
2
tenen
knoflook
geperst
▢
1
kg
aardappels
in dunne plakjes gesneden
▢
2
eetlepels
fijngesneden peterselie
▢
100
gram
belegen kaas
geraspt
▢
25
gram
boter
Instructies
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bak de uienringen in 3 eetlepels olie gedurende 5 minuten in een pan.
Voeg de tomaatblokjes, tomatenpuree, basilicum, zout, peper en geperste knoflook toe.
Laat het mengsel 5 minuten sudderen.
Leg de dunne aardappelschijfjes in een ingevette ovenschaal en schenk het tomaatmengsel erover.
Verdeel de fijngesneden peterselie, geraspte belegen kaas en boter gelijkmatig over het mengsel.
Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Verwijder de folie en bak nog eens 30 minuten, totdat de aardappels gaar en de bovenkant goudbruin is.
Laat de gratin iets afkoelen voordat je hem serveert.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Serveer met een glas rosé uit de Provence of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.
Voedingswaarden
Calories:
350
kcal
|
koolhydraten:
45
g
|
Protein:
10
g
|
Vet:
15
g
|
Zout:
1.2
g
|
Sugar:
6
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Bijgerecht
/
Groenten
/
Hoofdgerechten
/
Ovenschotel
Land van herkomst
Frankrijk
Jaargetijde:
Herfst
/
Lente
/
Winter
/
Zomer
Geschikt voor Dieët:
Notenvrij
/
Vegetarisch
Feestdagen etc
Kerst