Aardappelpuree met Savooienkool en Spek: De Vlaamse Stamppot Deluxe
Verwen uzelf met deze heerlijk hartverwarmende Aardappelpureemet savooienkool en spek, een Belgische klassieker die bewijst datde beste comfort food vaak het meest eenvoudig is! De fluweelzachte,smeuïge aardappelpuree wordt op smaak gebracht met de aardse, lichtbittere savooienkool en die onweerstaanbare zoute, knapperige crunch vanspek (Varkensvlees). Dit Hoofdgerecht is zo stevig ensmaakvol dat u zich na één portie afvraagt waarom u ooit een zonnigzomergerecht wilde. Zet de oven aan, want deze schotel is klaar om dekou buiten te sluiten!
Porties: 4
Voorbereidingstijd 25 minutenmin
Bereidingstijd: 30 minutenminuten
oventijd 20 minutenmin
kostprijs per persoon € 3,00 per portie (indicatie)
Schil de aardappelen, kook ze gaar in een kookpan en giet ze af.
Laat de aardappelen op het fornuis goed drogen.
Snijd de savooienkool in reepjes en kook deze in licht gezouten water gaar.
Spoel de kool in een vergiet goed af met koud water en laat uitlekken.
Verwarm de melk met een klont boter.
Meng dit door de gedroogde aardappelen en maak er een smeuïge puree van.
Snijd het spek in dunne en fijne reepjes en stoof deze aan in hete boter in een koekenpan.
Doe de uitgelekte savooienkool bij het spek en kruid met peper, zout en muskaatnoot (Naar smaak).
Meng de gestoofde kool met het spek door de aardappelpuree en roer krachtig door het mengsel tot een stamppot.
Beboter een ovenschotel en vul deze met de stamppot.
Bestrooi het gerecht met broodkruim en leg er klontjes boter op.
Laat de schotel in een voorverwarmde oven van 180C in circa 20 minuten korsten.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Serveer deze rijke Stamppot met een stukje Varkensvlees (bijvoorbeeld een braadworst of gehaktbal) of een flinke lepel grove mosterd om de aardse smaak van de savooienkool te accentueren.Wijnadvies:Bij een robuuste Stamppot zoals deze, met de rokerigheid en het zout van Varkensvlees-spek, de aardsheid van savooienkool en de rijkdom van de aardappelpuree, heeft u een wijn nodig die tegelijk krachtig én fris is. Dit Hoofdgerecht verdient een eerlijke, boerse wijn die het Belgische karakter weerspiegelt en de hartigheid van de Ovenschotel kan doorbreken.Kies voor een Zweigelt. Deze Oostenrijkse rode wijn is licht tot medium van body, met tonen van kersen en een hint van peper en kruiden. De frisse zuren van de Zweigelt snijden mooi door de vettigheid van het spek en de boter in de stamppot, terwijl de lichte kruidigheid de smaak van de savooienkool aanvult. Het is de perfecte ongecompliceerde en charmante begeleider! Geen moeilijke keuzes aan tafel, enkel puur genieten van deze deluxestamppot.