Meng de desemstarter, tarwebloem en lauwwarm water in een kom tot een plakkerig deeg.
Voeg de grof gehakte walnoten, stukjes gedroogde vijgen en een snufje zout toe.
Kneed het deeg tot alle ingrediënten goed zijn vermengd.
Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 8-12 uur rijpen op een warme plek, of tot het in volume is verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 220°C en plaats een lege bakplaat in de oven om voor te verwarmen.
Bestrooi een werkvlak met bloem en stort het gerezen deeg erop.
Vorm het deeg voorzichtig tot een ronde broodvorm.
Leg het deeg op een stuk bakpapier en laat het nog eens 1-2 uur rusten op een warme plek, afgedekt met een theedoek.
Snijd met een scherp mes een paar ondiepe inkepingen in de bovenkant van het deeg.
Plaats het deeg op het voorverwarmde bakplaat in de oven en bak het brood gedurende 30-35 minuten, of tot het mooi goudbruin is en hol klinkt als je erop tikt.
Laat het brood afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Dit brood is heerlijk met een laagje boter of als bijgerecht bij salades en kazen.Wijnadvies:Dit ambachtelijke desembrood met walnoten en vijgen past goed bij een glas rode wijn, zoals een lichte Merlot of een fruitige Pinot Noir.