Ga terug
Email Link
Afdrukken
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Ärter med fläsk
erwtensoep met spek.
Porties:
4
personen
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingredients
▢
500
g
gele
groene of spliterwten
▢
1250
ml
water
▢
2
ui
fijngehakt
▢
1
ui
gepeld en met twee kruidnagels erin gestoken
▢
500
g
spek
▢
1
theelepel
marjolein
▢
halve theelepel tijm
▢
zout
Instructions
Was de erwten in stromend water en doe ze in een 2 tot 3 liter soeppan.
Doe het koude water erbij en breng dit aan de kook op een flinke hitte.
Laat het enkele minuten goed doorkoken, draai dan de hitte uit en laat de erwten in dit water een uur lang weken.
Schep alle losgelaten velletjes eraf die aan de oppervlakte drijven.
Voeg dan de gehakte uien, de hele ui, het spek, de marjolein, en de tijm toe en breng het geheel opnieuw aan de kook.
Als het kookt direct de hitte terug draaien en alles 1½ laten sudderen tot de erwten zacht zijn maar niet uit elkaar vallen.
Neem dan de hele ui en het spek uit de pan en snij het spek in plakken van ongeveer een halve centimeter.
Maak de soep op smaak met wat zout.
Serveertip: Ärter med Fläsk kan op twee manieren geserveerd worden.
1 - Leg enkele plakjes spek op een bord en schenk de soep erover heen.
2 - Dien de soep op en leg het spek er op een apart bord bij zodat ieder zelf kan nemen.
In Zweden wordt deze soep in de winter gegeten als donderdagavond eten, samen met Plättar. (Zie recept verderop)
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Pizza
/
Soep
Land van herkomst
Zweden