Ga terug
Email Link
Afdrukken
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Artisjokken in Vinaigrette
Porties:
4
personen
Bereidingstijd:
50
minuten
minuten
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
▢
4
verse
artisjokken
▢
½
citroen
▢
3-4
eetlepels
witte-wijnazijn
▢
½
eetlepel
scherpe mosterd
bijv. Dijon mosterd
▢
200
ml
olijfolie extra vierge
▢
1
sjalot
zeer fijngesnipperd
▢
2
eetlepels
fijngehakte gemengde kruiden
bijv. peterselie, bieslook en basilicum
▢
Zout en peper naar smaak
Instructies
Snijd de steel van de artisjokken af en wrijf het snijvlak in met de halve citroen.
Knip de puntjes van de blaadjes af.
Leg de 4 artisjokken naast elkaar in een ruime pan.
Giet ruim kokend water over de artisjokken en voeg wat zout toe.
Knijp de halve citroen uit boven het water en breng het water opnieuw aan de kook.
Leg een hittebestendig bord op de artisjokken zodat ze onder water blijven.
Kook de artisjokken in 40-45 minuten gaar en laat ze daarna ondersteboven uitlekken in een vergiet.
Laat ze tot kamertemperatuur afkoelen.
Los een mespunt zout op in de witte-wijnazijn in een kom en maal er peper boven.
Voeg de mosterd en olijfolie toe en klop met een garde tot een lichtgebonden vinaigrette ontstaat.
Meng de fijngesnipperde sjalot en gehakte kruiden erdoor, en voeg indien nodig extra zout en peper toe.
Verdeel de vinaigrette over vier schaaltjes.
Zet de artisjokken met een schaaltje vinaigrette op borden.
Trek aan tafel blad voor blad van de artisjok los, doop de onderkant in de vinaigrette en schraap het zachte deel met de tanden eraf.
Snijd de overgebleven kleine blaadjes en het hooiachtige binnenste weg.
Snijd de artisjokbodem in stukjes en doop ze in de vinaigrette voor het eten.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories:
322
kcal
|
koolhydraten:
12
g
|
Protein:
2
g
|
Vet:
31
g
|
Zout:
0.7
g
|
Sugar:
1
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Voorgerechten
Land van herkomst
Frankrijk
Geschikt voor Dieët:
Veganistisch
/
Vegetarisch