Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
personen
Kleiner
Normaal
Groter
Authentieke Hollandse Erwtensoep
Een klassieke Hollandse erwtensoep, rijk aan smaak en perfect voor koude winterdagen. Geniet van dit traditionele gerecht!
Porties:
4
personen
Bereidingstijd:
1
uur
uur
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Grote soeppan
vergiet
scherp mes
snijplank
Ingrediënten
▢
1
laurierblaadje
▢
1
kleine
knolselderij
ca. 500 g
▢
2
dunne
preien
▢
2
schouderkarbonades
▢
25
g
verse selderij
▢
300
g
spliterwten
▢
1
boerenrookworst
250 g
▢
Zout naar smaak
Instructies
Vul een grote soeppan met 1½ liter water en roer er 1 volle eetlepel zout door.
Voeg de spliterwten en de schouderkarbonades toe, verkruimel het laurierblaadje erboven.
Breng het water op matig vuur aan de kook, roer regelmatig.
Leg het deksel op de pan en laat de spliterwten 20 minuten zachtjes koken.
Maak intussen de knolselderij en prei schoon.
Snijd de knolselderij in plakken van 2 cm dik, schil de plakken dun en snijd ze in blokjes.
Spoel de blokjes in een vergiet af onder stromend water en laat ze goed uitlekken.
Snijd de onderkant en het donkergroene blad van de prei, en snijd de stengels in ringen van 1 cm dik.
Was de preiringen in een vergiet onder stromend water en laat goed uitlekken.
Hak de selderij heel fijn.
Neem de karbonades uit de pan, verwijder het bot en snijd het vlees in kleine blokjes.
Roer het vlees samen met de knolselderij, prei en driekwart van de selderij door de soep.
Leg de rookworst in de pan en laat de soep nog 20 minuten zachtjes koken, tot alle groenten gaar zijn.
Roer regelmatig zodat de erwten uit elkaar vallen en de soep binden.
Haal de rookworst uit de pan, snijd hem in plakjes en roer de plakjes door de soep.
Serveer de erwtensoep in grote kommen en garneer met de resterende selderij.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer met een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.
Voedingswaarden
Calories:
450
kcal
|
koolhydraten:
30
g
|
Protein:
30
g
|
Vet:
20
g
|
Zout:
2.5
g
|
Sugar:
5
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Hoofdgerechten
/
Soep
Land van herkomst
Nederland
Jaargetijde:
Herfst
/
Winter
Geschikt voor Dieët:
Glutenvrij