Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Brabantse Broeder
Een traditioneel Brabants brood, zoet en rijk aan rozijnen, perfect om te delen. Een warm en gezellig recept voor elke gelegenheid.
Porties:
8
Voorbereidingstijd
30
minuten
min
Bereidingstijd:
1
uur
uur
rijzen
1
uur
uur
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
kom
Braadpan met deksel
houten lepel
Ingrediënten
▢
15
g
gist
▢
2
dl
melk
lauwwarm
▢
250
g
bloem
▢
Snufje
zout
▢
1
ei
▢
100
g
rozijnen
▢
2
eetlepels
slaolie
Voor de stroopsaus (optioneel):
▢
100
g
boter
▢
2
dl
stroop
▢
½
theelepel
azijn
optioneel
Instructies
Los de gist op in wat lauwwarme melk.
Doe de bloem en een snufje zout in een kom.
Maak een kuiltje in het midden van de bloem.
Schenk het gistmengsel en breek het ei in het kuiltje.
Meng alles tot een glad beslag, met een pollepel of met de hand.
Laat het beslag afgedekt ca.
1 uur rijzen op een warme plaats.
Meng de rozijnen door het gerezen deeg.
Verwarm 1 ½ eetlepel olie in een braadpan met deksel.
Giet het deeg in de pan.
Zet de pan kort op hoog vuur, zodat de onderkant een korstje krijgt.
Zet het vuur laag en bak de broeder ca.
1 uur gaar met de deksel op de pan.
Controleer met een breinaald of de brooder gaar is (de breinaald komt er droog uit).
Haal de broeder uit de pan.
Doe de overgebleven ½ eetlepel olie in de pan.
Leg de broeder omgekeerd in de pan en bak de andere kant kort bruin.
Snijd de broeder in dikke plakken.
Serveer warm met stroop, boter of stroopsaus.
Voor de stroopsaus (optioneel):
Verwarm de boter en stroop al roerend op een zeer laag vuur tot een gladde saus.
Voeg eventueel ½ theelepel azijn toe.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de Brabantse Broeder warm met boter, stroop of stroopsaus. Lekker bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Geen specifiek wijnadvies.
Voedingswaarden
Calories:
350
kcal
|
koolhydraten:
50
g
|
Protein:
8
g
|
Vet:
12
g
|
Zout:
0.5
g
|
Sugar:
20
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Brood
/
Gebak
/
Tussendoortje
Land van herkomst
Nederland
/
Noort Brabant
Jaargetijde:
Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët:
Vegetarisch