Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Kleiner
Normaal
Groter
Christoffelvlaai
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
bakblik
Bakpapier
Keukenmachine
Oven
vork
Steelpan
paletmes
spuitzak
Ingrediënten
Ingrediënten voor vlaaibodem :
▢
250
gram
bloem
▢
4
gram
droge gist
of 8 gr verse gist
▢
30
gram
kristalsuiker
▢
2
gram
zout
▢
40
gram
boter
op kamertemperatuur
▢
2
kleine
eitjes
▢
50
gram
melk
handwarm
Ingrediënten voor de vulling:
▢
1
pot
kersen op sap
▢
1½
el
aardappelzetmeel
ca
▢
50
gram
suiker
▢
500
ml
slagroom
▢
50
Gram
poedersuiker
▢
150
gram
chocolade
donkere / gesmolten
Ingrediënten voor de schuimplaat:
▢
100
gram
eiwit
▢
100
gram
suiker
▢
100
gram
poedersuiker
Ingrediënten voor de afwerking:
▢
Cacaopoeder
▢
Chocolade krullen
Instructies
Start eerst met de schuimplaat.
Klop de eiwitten stijf en voeg telkens een beetje suiker toe totdat je mooie stijve glanzende pieken hebt.
Voeg nu beetje bij beetje de poedersuiker toe en laat de machine verder kloppen.
Neem een bakblik en bekleed dit met bakpapier.
Leg er nu een stevige dot eiwit op en smeer dit uit tot een mooie ronde cirkel van circa 1 cm dikte en zorg dat de cirkel kleiner is dan je bakvorm.
Bak de schuimplaat in de oven op 90°C in ca 1.5 tot 2 uur af.
Steek tussen de deur van je oven en de oven een houten lepel of theedoek zodat het vocht weg kan tijdens het bakken.
Ga verder met het deeg voor de vlaai.
Meng alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine.
Laat een vijftal minuten kneden en voeg dan het zout toe.
Laat de machine nog een 10 minuutjes kneden en leg dan het deeg in een andere kom.
Laat ca 1 uur rijzen.
Rol na het rijzen het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan de vlaaibodem.
Leg het deeg in de vorm en duw voorzichtig de randen aan.
Prik met een vork redelijk wat gaatjes in de bodem en rol met de deegrol de randen mooi af.
Laat nog eens een half uurtje rijzen en duw daarna de randen nog even aan zodat ze boven de vorm uitkomen.
Doe de kersen in een steelpan en houd een beetje sap apart. Voeg de suiker toe aan de kersen en breng ze aan de kook.
Meng de rest van het sap met het aardappelzetmeel.
Wanneer de kersen koken bind je de kersen met het aardappelzetmeel.
Laat de kersen nu iets afkoelen.
Leg de kersen nu in de bodem en bak het in zijn geheel af in een voorverwarmde oven van 200 graden in circa 20 à 25 minuten.
De chocolademousse:
Als je iets meer tijd hebt smelt dan de chocolade in 200 ml slagroom.
Voeg daarna de rest van de koude room toe en zet het in de koelkast tot het geheel echt koud is.
Voeg de poedersuiker toe en klop de chocoladeslagroom stijf.
Je krijgt dan een mooie egale chocomousse.
Heb je minder tijd dan volg je deze wijze.
Klop de slagroom (500ml) samen met de poedersuiker half stijf.
Voeg hieraan de gesmolten chocolade toe en klop de slagroom nu verder stijf.
Leg nu een dunne laag mousse op de kersen en strijk het geheel uit met een paletmes.
Neem de schuimplaat en leg deze er boven op.
Leg weer een dunne laag mousse op de schuimplaat en strijk mooi uit.
Strooi er wat chocolade krullen op.
Neem een spuitzak en doe hierin de chocolademousse.
Spuit mooie rozetten langs de rand.
Werk de rozetten af met wat cacaopoeder of een koffieboontje.
Laat de taart nog een uurtje opstijven in de koelkast.
Notities / Tips / Wijnadvies
Bewaar deze vlaai in een taartdoos in de koelkast, dit voorkomt dat de chocomousse geurtjes opneemt van andere etenswaren in de koelkast.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Taart
Land van herkomst
België