Ga terug
Email Link
Afdrukken
Notities
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Dauphine aardappelen
Porties:
6
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
▢
1
kg
aardappelen
▢
peper
▢
zout
▢
nootmuskaat
▢
Deeg voor soezen
▢
100
g
boter
▢
150
g
meel
▢
6
eieren
▢
¼
lit. water
▢
1
greepje zout
Instructies
Schil de aardappelen en laat ze gaar worden in kokend zoutwater.
Giet ze af en maak er fijne puree van.
Doe er een beetje peper en een snuifje muskaat bij.
Op zacht vuur laten uitdrogen.
Doe het water, zout en boter in een grote kastrol en breng dit aan de kook.
Zet de vlam lager en giet er, in een keer het meel bij.
Zeer snel omroeren met een houten spatel, tot het deeg niet meer aan de wanden van de ketel blijft kleven.
Van het vuur nemen.
Verwerk er, een voor een, de vijf eieren onder, telkens stevig vermengd.
Het laatste ei tot omelet kloppen en beetje bij beetje bij het mengsel roeren, tot het deeg het niet verder opneemt.
U moet een smeuïge, maar vaste pate bekomen.
In een verhouding van ⅔ soezendeeg en ⅓ puree flink vermengen.
Proeven en desnoods bij kruiden
Frituurolie opwarmen, als dit heet is, er balletjes van de pate in werpen, 7 a 8 per keer.
Zodra de dauphine-aardappelen mooi gebruind zijn, ze uit de frituur halen.
Leg ze op opslorpend papier, in een grote slakom.
Zet die vooraan in de oven, om ze warm te houden.
Notities / Tips / Wijnadvies
Uitstekend gerecht bij een feestmaal. Kinderen zijn er verzot op.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Bijgerecht
/
Groenten
/
Kinderkoken