Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Dockumer Beantjebrij
Bruine bonensoep uit Dokkum
Porties:
4
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Koekenpan
Ingrediënten
▢
500
gram
bruine bonen
▢
3
uien
▢
1
kleine
knolselderij
▢
1
winterwortel
▢
4
preien
▢
6
kleine
saucijsjes
▢
200
gram
magere spekblokjes
▢
50
gram
boter
▢
2
kruidnageltjes
▢
2
eetlepels
tomatenpuree
▢
2
eetlepels
rode wijnazijn
▢
peper
▢
zout
▢
1
beker
crème fraîche
125ml
▢
1
oerbrood
Instructies
Laat de bonen 8 uur weken in 2 liter water.
Pel en snipper de uien.
Maak de knolselderij schoon en snijd hem in stukjes.
Schil de winterwortel en snijd hem in reepjes.
Maak de preien schoon en snijd ze in ringen.
Leg de saucijsjes 10 min. in warm water.
Dep ze droog.
Bak de spekblokjes in een droge koekenpan knapperig uit.
Neem ze uit de pan.
Giet de bonen af en breng ze met 1½ liter water aan de kook.
Verhit de boter en fruit de uien met de knolselderij, de wortel en de prei op een halfhoog vuur al omscheppend 5 minuten.
Voeg het met de kruidnageltjes en de tomatenpuree aan de bonen toe en breng alles aan de kook.
Voeg de saucijsjes en de azijn toe en laat de bonen in circa 1½ uur gaar koken.
Breng de soep op smaak met peper en zout en roer de crème fraîche erdoor.
Serveer de soep met oerbrood en de gebakken spekjes.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Soep
Land van herkomst
Friesland
/
Nederland