Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Drents roggebol
Porties:
1
bol
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Keukenmachine
theedoek
Ingrediënten
▢
300
gram
tarwebloem
▢
200
gram
roggebloem
▢
300
gram
melk
lauwe
▢
30
gram
roomboter
gesmolten
▢
1
el
suiker
▢
7
gram
gist
▢
8
gram
zout
Instructies
Meng de bloem, de roggebloem en het zout in de mengkom van je keukenmachine.
Voeg de melk, de suiker, de gesmolten boter en de gist toe en kneed er een soepel deeg van.
Het deeg is klaar als het zich tot een bal vormt en licht plakkerig aanvoelt.
Als je het deeg uit elkaar trekt, moet er een vliesje ontstaan, zoals een kauwgombal.
Vet een kom in met olie en keer het deeg hierin om, zodat alle zijden met olie bedekt zijn.
Laat het deeg een uur rijzen op een warme plek onder een vochtige theedoek of douchemuts.
Druk de lucht uit het deeg en maak er een mooie bol van.
Dit doe je door alle punten naar binnen te vouwen, zodat er een bolletje ontstaat.
Laat het deeg 20 minuten rusten onder een natte theedoek en bol het daarna nogmaals op.
Leg de bol op een bakplaat met bakpapier en dek deze af met een natte theedoek of douchemuts.
Laat het deeg weer een uur rijzen.
Snij het vervolgens voorzichtig in met een mesje.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar.
Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Brood
Land van herkomst
Drenthe
/
Nederland