Ga terug
Email Link
Afdrukken
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Eendenborst met warme appelstroop op hete bliksem
Allerhande 2005
Porties:
4
personen
Bereidingstijd:
45
minuten
minuten
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Koekenpan
aluminiumfolie
Handmixer of aardappelstamper
magnetron
Ingrediënten
▢
750
g
kruimige aardappels
▢
2
zure appels
bijv. Granny Smith
▢
2
zoete appels
bijv. Braeburn
▢
2
sjalotten
▢
8
plakken
bacon
▢
4
eendenborstfilets
▢
1
theelepel
gemberpoeder
▢
1
pot
gevogeltefond
380 ml
▢
50
g
gedroogde cranberry's
▢
2
eetlepels
boter
▢
3
eetlepels
crème fraîche
▢
4
eetlepels
appelstroop
Instructies
Schil de aardappels, appels en sjalotten en snijd ze in kleine stukken.
Breng in een pan water aan de kook met zout en voeg de aardappels, appels en sjalotten toe.
Kook ze afgedekt in 20 minuten gaar.
Bak ondertussen de plakken bacon in een droge koekenpan op zeer laag vuur tot ze knapperig zijn.
Leg eventueel een bodem van een springvorm op de bacon om te voorkomen dat ze krullen.
Kerf met een scherp mes het vel van de eendenborstfilets in ruitpatroon.
Bestrooi de filets met gemberpoeder, zout en peper naar smaak.
Bak de eendenborstfilets op hoog vuur in een koekenpan met de velkant naar beneden gedurende 5 minuten, keer ze om en bak nog 1-2 minuten.
Haal de filets uit de pan en laat ze rusten in aluminiumfolie.
Giet het overtollige vet uit de koekenpan en voeg de gevogeltefond toe.
Roer de cranberry's erdoor en roer de aanbaksels los.
Laat de saus op hoog vuur in 5 minuten inkoken tot de gewenste dikte.
Giet het aardappelmengsel af en voeg boter en crème fraîche toe.
Stamp tot een romige puree met een handmixer of aardappelstamper.
Verwarm de appelstroop in de magnetron gedurende 20 seconden, zodat deze vloeibaar wordt.
Verdeel de hete bliksem over vier borden en schep de saus in een kuiltje.
Steek de plakken bacon erin.
Leg de eendenborst naast de hete bliksem en druppel de appelstroop er als streepjes naast.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de rijke smaken van de eendenborst en de zoete appelstroop.
Voedingswaarden
Calories:
650
kcal
|
koolhydraten:
55
g
|
Protein:
30
g
|
Vet:
35
g
|
Zout:
2
g
|
Sugar:
25
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Eend
/
Hoofdgerechten
Land van herkomst
Nederland