Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Feestelijke Kalkoen met Paddenstoelenvulling
Een klassiek kalkoengerecht met een vulling van paddenstoelen en spek, ideaal voor een feestelijke maaltijd.
Porties:
4
personen
Bereidingstijd:
3
uur
uur
44
minuten
minuten
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
braadslede
keukenpapier
keukentouw
Ingrediënten
▢
1
kalkoen van 3 kg
▢
Zout en peper naar smaak
▢
50
gr
boter
▢
1
ui
fijngehakt
▢
1
wortel
in kleine blokjes gesneden
▢
125
gr
gerookt spek
niet al te dun gesneden
▢
1
liter
kippenbouillon
▢
⅞
liter
droge witte wijn
▢
1
tl
maïzena
▢
Verse
kruiden zoals tijm en peterselie
Voor de vulling:
▢
375
gr
gemengde paddenstoelen
shiitake, oesterzwammen, fijngehakt
▢
50
gr
gerookt spek in blokjes
▢
2
uien
fijngehakt
▢
Verse
peterselie
fijngehakt
▢
250
gr
varkensgehakt
▢
Zout en zwarte peper naar smaak
Instructies
Dep de kalkoen droog met keukenpapier en breng royaal op smaak met zout en peper.
Bak het gerookte spek in een pan tot het knapperig is.
Voeg de ui toe en bak tot deze zacht is.
Voeg de paddenstoelen toe en bak tot ze zacht zijn.
Laat het mengsel afkoelen.
Meng in een kom de afgekoelde paddenstoelenmix, gerookt spek, fijngehakte uien, peterselie, varkensgehakt, zout en peper.
Vul de kalkoen met het paddenstoelenmengsel en bind de openingen dicht met keukentouw.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Smelt de boter in een braadslede en leg de kalkoen erin.
Leg plakjes gerookt spek op de borst voor extra smaak.
Verdeel de wortelblokjes en ui rond de kalkoen en voeg verse kruiden toe, zoals tijm en peterselie.
Dek de braadslede af met aluminiumfolie en bak gedurende ongeveer 2,5 tot 3 uur.
Bedruip de kalkoen af en toe met het braadvocht.
Verwijder het folie 30 minuten voor het einde van de braadtijd om de kalkoen mooi te laten bruinen.
Haal de kalkoen uit de oven en laat deze rusten voordat je hem snijdt.
Voor de saus:
Giet het braadvocht in een pan, voeg witte wijn toe en laat sudderen.
Bind de saus met maïzena en breng op smaak met zout en peper.
Serveer de plakjes kalkoen met de heerlijke saus.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Serveer met een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een volle witte wijn zoals Chardonnay.
Voedingswaarden
Calories:
600
kcal
|
koolhydraten:
20
g
|
Protein:
50
g
|
Vet:
30
g
|
Zout:
1.5
g
|
Sugar:
3
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Hoofdgerechten
/
Kalkoen
Land van herkomst
Internationaal
Jaargetijde:
Herfst
/
Winter
Feestdagen etc
Kerst