Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Notities
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Friese witlofstampot
Porties:
4
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
▢
1
kilo
geschilde aardappelen
▢
1
kilo
witlof
▢
125
ml
crème fraîche
▢
1
kruidenbouillontablet
▢
peper
▢
zout
▢
nootmuskaat
▢
geraspte Friese nagelkaas
▢
boter
Instructies
Schil de aardappelen en snijd die in stukken.
Maak de witlofstruikjes schoon, was ze, laat ze uitlekken en snijd ze in grove stukken.
Kook de aardappelen in lichtgezouten water gaar.
Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper.
Smelt een klontje boter in een diepe koekenpan en voeg de grofgesneden witlof toe.
Verkruimel het kruidenbouillontablet erboven.
Laat het geheel op laag vuur in ca. 20 minuten gaar stoven.
Voeg daarna de crème fraîche en wat peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe.
Meng alles goed door elkaar. Voeg hierna de puree toe en vermeng weer alles.
Doe de inhoud van de pan over in een vuurvaste ovenschaal.
Bestrooi het geheel met de geraspte nagelkaas.
Leg er hier en daar klontjes boter op en laat het gerecht in een warme oven of onder een voorverwarmde grill een lichtbruin korstje krijgen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Lekker met gerookte zalm, varkenslappen of zelfs een gehaktbal.
Ook kunt u gebakken hamreepjes aan het gerecht toevoegen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Groenten
/
Stamppot
Land van herkomst
Friesland
/
Nederland
Geschikt voor Dieët:
Vegetarisch