Verwarm de oven voor op 210 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Heb je verse aardappels, kook deze dan 5 minuten voor en laat afkoelen.
Bij opbakaardappels uit het koelschap hoeft dit niet.
Smelt 20 gram boter in een steelpan, maar laat niet bruin worden.
Verdeel de aardappels over het bakpapier, schenk de boter erover en bestrooi met een snuf zout.
Meng dit door de aardappels en zet de bakplaat in de oven voor 35 – 45 minuten.
Schep een paar keer om en haal uit de oven als de aardappels knapperig en goudbruin zijn.
Meng het gehakt met 1,5 tl zout, flinke snuf peper, bloem, havermout, melk, ei, ui en de peterselie in een kom.
Meng goed door elkaar met je handen, ik heb een paar minuten gekneed.
Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op het vuur, op niet te hoog vuur.
Smelt de resterende boter erin en schenk op het laatst een scheut olie erbij.
Plaats de kom naast je pan en maak met 2 lepels ovaaltjes van het gehakt (totaal maak je ongeveer 16 frikadeller), laat deze een voor een in het vet glijden.
Bak de frikadeller om en om in het vet, ongeveer 5 minuten per kant tot ze gaar zijn.
Bak het in delen, dus 8 frikadeller per keer en houd ze warm onder aluminiumfolie na het bakken.
Houd het vuur tijdens het bakken laag, anders bakken ze snel aan.
Serveer de frikadeller met de gebakken aardappels en je bijgerecht.
Notities / Tips / Wijnadvies
serveer erbij:
geroosterde rode bietjes of in mijn geval een salade met plakjes geroosterde biet en augurk
Variatietips:
Je kunt ook groente frikadeller maken met bijvoorbeeld fijngehakte broccoli, bleekselderij of sliertjes wortel.