Een heerlijk gebakken zalmgerecht met een smeuïge tomaten-tapenade, geserveerd met knapperige meiknolletjes en een frisse tomatendressing. Een verfijnde maaltijd voor een speciaal diner.
Pureer de gedroogde tomaten en meng met knoflook, citroenschil en olijfolie tot een smeuïge tapenade.
Zalm voorbereiden:
Strijk de tapenade over de zalmfilets (niet op de velkant).
Tomatendressing maken:
Meng de tomaat, basilicum, olijfolie, sojasaus en balsamico-azijn in een kom.
Meiknolletjes koken:
Breng de slagroom met zout, peper, knoflook, rozemarijn en tijm aan de kook.
Kook de meiknolletjes hierin gedurende 4-6 minuten.
Dakpansgewijs opmaken:
Leg de meiknolletjes dakpansgewijs op de borden en bestrooi met een mengsel van Parmezaanse kaas en broodkruim.
Zalm bakken:
Verwarm de oven voor op 175°C.
Leg de zalmfilets op een bakplaat met de tapenadekant naar boven.
Bak de zalm 7 minuten in de oven.
Grillen:
Plaats de borden kort onder de hete grill zodat de tapenade krokant wordt.
Serveren:
Leg de zalm op de meiknolletjes en verdeel de tomatendressing langs de rand van het bord.
Garneer met gefrituurde aardappelschillen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij de gebakken zalm met tomaten-tapenade. Deze wijnen versterken de delicate smaken van de zalm en de frisse tomatendressing.