Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Gebraden Eend met Parmaham Taartje en Sinaasappelsaus
Verwen je gasten met deze feestelijke gebraden eend, geserveerd met een verfijnd taartje van Parmaham en een rijke sinaasappelsaus. Perfect voor speciale gelegenheden zoals Kerst en Oud & Nieuw.
Porties:
8
Bereidingstijd:
2
uur
uur
30
minuten
minuten
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
braadslee
Koekenpan
Mandoline of dunschiller
Oven
Ringvormen
Bakpapier
kookpan
Ingrediënten
▢
8
eenden
borstvlees en poten apart
▢
16
eendenpoten
▢
1
kg
ganzenvet
▢
500
g
aardappelen
geschild en in blokjes
▢
50
g
boter
▢
50
g
crème fraîche
▢
50
g
knolselderij
in blokjes
▢
50
g
prei
in blokjes
▢
50
g
wortel
in blokjes
▢
16
plakken
Parmaham
▢
2
bosui
in dunne ringen
▢
1
sjalot
fijngehakt
▢
1
sinaasappel
in stukken
▢
2
blaadjes
laurier
▢
2
blaadjes
foelie
▢
5
dl
gevogeltefond
▢
Zout
naar smaak
▢
Peper
naar smaak
Instructies
Eend:
Snijd de eendenpoten af en zout de binnenkant.
Laat ze 6 uur in de koeling pekelen.
Spoel het zout af en droog de poten.
Smelt het ganzenvet, verhit tot 80°C, en konfijt de poten in de oven op 150°C gedurende 1 uur.
Haal de poten uit het vet, laat afkoelen, verwijder de huid en pluk het vlees.
Braad het borstvlees aan in boter gedurende 5 minuten, laat afkoelen, snijd van het karkas en bewaar.
Saus:
Hak de eendkarkassen in stukken.
Zweet de groenten aan in het braadvet van de eend, voeg de karkassen toe en bak kort mee.
Verhit de sinaasappelstukken mee.
Blus af met gevogeltefond, voeg laurier en foelie toe, breng aan de kook en laat tot de helft inkoken.
Passeer de saus en breng op smaak met zout en peper.
Taartje:
Kook de aardappelen gaar en pureer ze.
Meng de puree met boter, crème fraîche, bosui, en het geplukte eendenvlees.
Breng op smaak met zout en peper.
Vet de ringen in met olie en bekleed met Parmaham.
Vul de ringen met de aardappelpuree en zet in de koelkast.
Verwarm de taartjes in de oven op 180°C gedurende 6 minuten.
Dresseren:
Verwarm de saus en zet de eendenborsten in de oven op 160°C gedurende 5 minuten.
Plaats de taartjes in het midden van de borden, verwijder de ringen.
Leg een plakje Parmaham en getrancheerde eendenborst op elk taartje en schep de saus eromheen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Combineer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Barolo om de rijke smaken van de eend en saus te complementeren.
Voedingswaarden
Calories:
950
kcal
|
koolhydraten:
45
g
|
Protein:
60
g
|
Vet:
60
g
|
Zout:
3
g
|
Sugar:
10
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Eend
/
Hoofdgerechten
/
Wild
Land van herkomst
België
Jaargetijde:
Herfst
/
Winter
Feestdagen etc
Kerst