Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Gedroogde scharretjes met appeltjes
Gerecht van het Friese waddeneiland Skylge (Terschelling)
Nog altijd worden op Terschelling de scharretjes gedroogd om ze te bewaren.
Porties:
4
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
▢
4
gedroogde scharretjes
▢
2
preien
▢
1
winterwortel
▢
1
theelepel
zout
▢
3
peperkorrels
▢
½
bosje
peterselie
▢
1
liter
water
▢
250
gram
rijst
▢
8
zoete appeltjes
▢
3
deciliter
witte wijn
▢
40
gram
suiker
▢
15
gram
pijpkaneel
▢
2
eetlepel(s)
aardappelmeel
▢
2
eetlepel(s)
water
Instructies
Was de gedroogde scharretjes en laat ze 24 uur in een pan met ruim water weken.
Ververs het water 3 of 4 keer.
Maak de preien schoon en snijd ze in ringen.
Schraap de winterwortel en snijd in plakjes.
Doe de groenten in een pan met 1 liter water en voeg het zout, de peperkorrels en de gewassen peterselie toe.
Breng aan de kook en leg de geweekte scharretjes erin.
Laat de vis in 45 minuten op laag vuur gaar worden.
Kook de rijst. Schil intussen de appeltjes en verwijder de klokhuizen.
Giet de wijn in een pan en doe de suiker en de pijpkaneel erbij.
Breng aan de kook, leg de appeltjes erin en kook ze in 25 minuten gaar.
Maak van het aardappelmeel met 2 eetlepels water een glad papje en bind er het kooknat van de appeltjes mee.
Schep de gekookte rijst in een schaal en leg er de scharretjes met de groenten op.
Geef de appeltjes in de saus er apart bij.
Het gerecht wordt gegeten met rijst.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Varkensvlees
/
Vlees
Land van herkomst
Friesland
/
Nederland