Was de tomaten en snijd ze doormidden of in vieren.
Bestrooi de tomaten met wat fijn zeezout.
Leg de tomaten met het velletje naar beneden op een rooster of bakplaat in de voorverwarmde oven (zorg ervoor dat de tomaten elkaar niet raken).
Laat de ovendeur open en laat de tomaten staan tot ze zijn gekrompen en droog aanvoelen.
Dit proces kan tot wel 12 uur duren.
Schuif de tomaten af en toe een beetje heen en weer.
Zodra de tomaten leerachtig aanvoelen, zet je de oven uit en laat je ze afkoelen.
Bewaar de gedroogde tomaten in een pot met goede olijfolie, verse kruiden (oregano, basilicum) en 1-2 teentjes knoflook.
Voor gebruik, laat de gedroogde tomaten even weken in matig warm water.
Het water kan ook worden gebruikt om soep mee te trekken.
Notities / Tips / Wijnadvies
Opmerking:
Probeer bij voorkeur pomodori-om-te-drogen, ook bekend als pomodori a peruccia, vanwege hun stevige vruchtvlees en lage vochtgehalte.
Je kunt ook kerstomaatjes gebruiken, die gemakkelijker drogen en meer smaak hebben dan gewone tomaten.
De tomaten worden met schil gedroogd.