Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Gegratineerde Aardappelschotel met Spek en Gruyère
Een romige en smaakvolle aardappelschotel met spek, sjalot en Gruyère kaas.
Porties:
2
personen
Bereidingstijd:
50
minuten
minuten
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Koekenpan
ovenschaal
Ingrediënten
▢
300
g
vastkokende aardappelen
in dunne plakjes
▢
1
sjalotje
in dunne ringen
▢
50
g
ontbijtspek
in repen van 1 cm
▢
1
eetlepel
boter of margarine
voor bakken
▢
⅛
l
slagroom
▢
½
zakje
geraspte Gruyère kaas
50 g
▢
10
sprietjes
bieslook
fijngesneden
▢
1
eetlepel
boter of margarine
voor invetten
▢
Zout
▢
Peper
Instructies
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in dunne plakjes.
Pel het sjalotje en snijd het in ringen.
Snijd het ontbijtspek in reepjes.
Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan.
Bak de spekreepjes 2 minuten zachtjes.
Voeg de sjalotringen toe en bak nog 2 minuten mee.
Meng de slagroom in een kom met een snufje zout en peper.
Vet een ovenschaal in met boter of margarine.
Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal.
Verdeel de spekreepjes en sjalotringen erover.
Giet de slagroom gelijkmatig over de aardappelen en bestrooi met de helft van de Gruyère kaas.
Verwarm de oven voor op 225 °C.
Bak de aardappelschotel in het midden van de oven gedurende 30-40 minuten tot goudbruin en gaar.
Bestrooi na 20 minuten bakken de schotel met de resterende kaas.
Haal de schotel uit de oven en knip de bieslook erover voor een frisse afwerking.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer deze gegratineerde aardappelschotel als bijgerecht bij haaskarbonades en een frisse gemengde salade.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc.
Voedingswaarden
Calories:
350
kcal
|
koolhydraten:
25
g
|
Protein:
15
g
|
Vet:
20
g
|
Zout:
1.1
g
|
Sugar:
2
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Bijgerecht
/
Groenten
/
Ovenschotel
/
Varkensvlees
Land van herkomst
Frankrijk
Jaargetijde:
Herfst
/
Lente
/
Winter
/
Zomer