Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Gegratineerde Parmentier Ovenschotel
Een klassieke Franse ovenschotel met een smeuïge aardappelpuree en gekruid gehakt, gegratineerd tot een krokante
Porties:
6
Bereidingstijd:
1
uur
uur
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Materialen
Oven
snijplank
mes
kookpan
Ingrediënten
▢
1
kg
gehakt
½ kalfs- ½ varkensvlees of 1 kg worstenmengsel
▢
1,5
kg
aardappelen
▢
4
eieren
▢
1
snede
brood
▢
1
ui
▢
1
bosje
peterselie
▢
100
g
boter
▢
1
kopje
melk
▢
1
tl
tijm
▢
Snufje
nootmuskaat
▢
Peper
▢
Zout
Instructies
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
Week het brood in een beetje melk en meng met de gehakte ui, tijm, peterselie, peper en zout.
Voeg het gehakt en twee eieren toe en meng goed.
Doe het mengsel in een pan met een klein laagje water en laat afgedekt sudderen tot het gaar is.
Stamp de aardappelen fijn en meng met boter, nootmuskaat, peper en zout.
Roer er de melk en de resterende twee eieren door voor een romige puree.
Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met de helft van de puree.
Verdeel het gehaktmengsel erover en dek af met de resterende puree.
Verdeel kleine klontjes boter over de bovenkant en bak 20-30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C tot de bovenkant goudbruin is.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en augurken.
Wijnadvies:
Een lichte rode tafelwijn of een droge rosé uit de Provence past hier goed bij.
Voedingswaarden
Calories:
480
kcal
|
koolhydraten:
40
g
|
Protein:
28
g
|
Vet:
22
g
|
Zout:
1.2
g
|
Sugar:
4
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Hoofdgerechten
/
Vlees
Land van herkomst
Frankrijk
Jaargetijde:
Alle Jaargetijden