Gegratineerde Venkel met Gehakt en een Zwitserse Cognac-Twist
Vergeet de Alpenhoorns, hier komt de Gegratineerde venkel met gehakt die u direct in de Zwitserse bergen waant! Deze ovenschotel is niet alleen lekker, hij heeft een geheim: een scheut cognac door het gehakt die de vulling een onverwachte, warme diepte geeft. De zachte anijssmaak van de venkelknollen wordt getemperd door de hartige smaak van het gehakt, en afgetopt met een robuuste laag geraspte Appenzeller. Een verrassend hoofdgerecht dat uw smaakpapillen op skivakantie stuurt!
Snijd het venkelgroen eraf en bewaar dit voor de garnering.
Kook de venkel ongeveer 20 minuten in een pan met weinig water en zout en giet ze af.
Gehakt Vulling Maken
Verwarm de oven voor op 200°C.
Meng in een kom het gehakt, de gesnipperde ui, het ei, het paneermeel, de cognac en zout en peper (Naar smaak) goed door elkaar.
De Schotel Assembleren en Gratineren
Vet een lage ovenschaal in.
Rangschik het gehakt en de gekookte venkel in de schaal.
Strooi de geraspte Appenzeller (of Leerdammer) royaal over de schotel.
Laat de schotel in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin worden.
Garneer de gegratineerde venkel met gehakt met het bewaarde venkelgroen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Serveer de gegratineerde venkel met gehakt direct uit de oven. Een simpele, knapperige koolsalade zorgt voor een verfrissend contrast met deze hartige, warme schotel.Wijnadvies:Deze gegratineerde venkel met gehakt is een complex gerecht door de anijstonen van de venkelknollen, de rijkdom van het gehakt en de scherpte van de Appenzeller kaas en cognac. De wijnkeuze moet de venkel verzachten, maar wel de vetten van het gehakt en de kaas doorbreken. We kiezen lokaal, want Zwitserland levert de perfecte partner: een droge, frisse Chasselas of Fendant. Deze witte wijn, een specialiteit uit Zwitserland, heeft een neutrale, minerale en licht bloemige smaak die de anijstonen van de venkel prachtig opvangt. De frisse zuren van de Chasselas snijden moeiteloos door de rijkdom van de geraspte kaas en het gehaktmengsel heen, waardoor de ovenschotel licht en elegant blijft smaken. Hij is zo charmant, dat de venkel bijna verlegen wordt!