Boen de aardappels onder stromend water schoon en snijd ze in plakken van ongeveer ½ cm dik.
Kook de aardappelplakken in een pan met weinig water en zout in ongeveer 5 minuten halfgaar.
Pel de sjalotjes en snijd ze in 8 partjes.
Verhit in een pan 1 eetlepel olie en bak de sjalotjes in ongeveer 3 minuten rondom bruin.
Voeg ½ dl water toe aan de pan en laat de sjalotjes afgedekt in ongeveer 4 minuten zachtjes gaar smoren.
Roer de cranberrycompote en balsamicoazijn door de sjalotten en verwarm het geheel nog ca.
2 minuten op laag vuur.
Breng de compote op smaak met zout en peper.
Verwarm een grillpan of droge koekenpan tot deze gloeiend heet is.
Bestrijk de aardappelplakken dun met ca.
1 eetlepel olie en rooster ze in de grillpan in ca.
8 minuten mooi bruin en beetgaar, waarbij je ze halverwege keert.
Snijd de kabeljauwhaasjes in 2 gelijke stukken, wrijf ze in met zout en peper en wentel ze door de bloem.
Verhit in een koekenpan de rest van de olie en bak de kabeljauw in ca.
6 minuten gaar, waarbij je ze halverwege voorzichtig keert.
Leg de plakken geroosterde aardappel dakpansgewijs op twee borden.
Leg de gebakken kabeljauw erop.
Schep de sjalotten-cranberrycompote ernaast.
Serveer met een komkommersalade met kappertjes.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Deze gegrilde kabeljauw met sjalotten-cranberrycompote vraagt om een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Chablis uit Frankrijk. De citrusachtige tonen van de wijn zullen de vis complementeren en het gerecht in balans brengen.