Vermeng de sinaasappelsap, 2 eetlepels olijfolie, de stukjes ansjovis en hun olie, de chilipeper en de peper in een niet-metalen schaal waarin de tonijn past.
Leg de tonijn erin en lepel de marinade eroverheen.
Dek de schaal af en zet hem minstens twee uur in de koelkast om te marineren: keer de vis af en toe om.
Haal de schaal 20 minuten voor u gaat koken uit de koelkast zodat de vis op kamertemperatuur kan komen.
Haal de tonijn uit de marinade en dep hem droog.
Verhit de overgebleven eetlepel lijfolie en een grote bakpan boven een hoog vuur.
Leg de tonijn in de pan en schroei hem gedurende 1 minuut aan alle zijden dicht totdat de vis lichtbruin en krokant is.
Leg de tonijn in een bakblik en dek dit goed af met aluminiumfolie.
Bak de vis in een voorverwarmde oven (220°C) gedurende 8 minuten.
Haal de schaal uit de oven en laat de vis minstens 2 minuten rusten alvorens hem aan te snijden.
Doe intussen de marinade over in een steelpan en breng deze op een hoog vuur aan de kook.
Laat de vloeistof minstens 2 minuten goed doorkoken.
Leg de tonijn op een dienschaal en snijd hem in dikke plakken.
Zet de saus afzonderlijk op tafel om over de vis heen te scheppen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Deze tonijn kan warm of op kamertemperatuur worden opgediend, maar de saus is warm
het lekkerst.