Vergeet peperkoekmannetjes, dit zijn de koekjes die je echt in de kerstsfeer brengen. Deze Gemberkoekjes hebben een pittige, verwarmende kick die perfect past bij de koude winterdagen. Het bakken van deze koekjes is zo simpel, dat zelfs de grinch er vrolijk van wordt. Een ware traktatie die je met plezier deelt, of stiekem zelf helemaal opeet.
75gGrofgehakte notenoptioneel, als vervanging voor de gember
Instructies
Deeg maken:
Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, de suiker en een snufje zout.
Snijd de koude boter met twee messen in kleine stukjes en voeg deze toe aan het bloemmengsel.
Kneed met koele handen snel tot een samenhangend deeg.
Voeg de gehakte gekonfijte gember toe en kneed deze door het deeg.
Laat het deeg afgedekt in de koelkast 1 uur opstijven.
Bakken en afkoelen:
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Rol het deeg uit tot een dikte van ½ cm.
Steek met de uitsteekvormpjes koekjes uit en leg ze op de ingevette bakplaat.
Bak in het midden van de oven gedurende 15 minuten of tot ze goudbruin zijn.
Haal de koekjes van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Serveer de Gemberkoekjes bij een kop sterke thee of koffie om de pittige smaak te complimenteren. Ze zijn ook perfect voor een warme beker melk.Wijnadvies:Bij de uitgesproken smaak van gember en de zachte kruidigheid van deze koekjes past een versterkte wijn perfect. De zoetheid van een Port vult de scherpte van de gember mooi aan. De smaken van gedroogd fruit en specerijen in de wijn creëren een harmonieus samenspel met de koekjes. Dit is een ware klassieke combinatie.