Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Gerookte Zalmfilet met Citroenpeper en Kruiden
Een heerlijke gerookte zalmfilet, gekruid met citroenpeper en kruiden, perfect voor een feestelijk diner of als luxe gerecht.
Porties:
4
personen
(plus extra tijd voor roken)
2
uur
uur
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Afsluitbare bewaardoos
Bord
Koelkast
rookoven
Rookhout
Ingredients
▢
1
verse
zalmfilet van ongeveer 1 kg
▢
100
g
bruine suiker
▢
250
g
zeezout
▢
50
g
citroenpeper
▢
Zeste van 2 citroenen
▢
2
eetlepels
gedroogde basilicum en/of dille
▢
Water
▢
Jenever
▢
Tijm
▢
Rozemarijn
Instructions
Maak een droog pekel mengsel door suiker, zout, citroenpeper, citroenzeste en basilicum te mengen.
Bedek de bodem van een afsluitbare bewaardoos met de helft van dit mengsel en leg de zalm erop.
Strooi de rest van het mengsel over de zalm en sluit de doos goed af.
Plaats de doos 2 uur in de koelkast.
Haal de zalm uit, spoel hem af en dep hem droog.
Laat de zalm goed drogen in de koelkast.
Maak de rookoven aan met een mengsel van water en jenever in de waterschaal.
Voeg enkele takjes tijm en rozemarijn toe aan het smeulende schaafsel.
Rook de zalmfilet gedurende 2 uur op ongeveer 40°C en vervolgens nog een kwartier op 50°C.
Serveer de zalm met een salade en een sinaasappelsausje.
De zalm is ook lekker koud!
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Voor deze rokerige zalmfilet past een frisse, minerale witte wijn zoals een Sancerre of een Sauvignon Blanc perfect.
Voedingswaarden
Calories:
300
kcal
|
koolhydraten:
1
g
|
Protein:
25
g
|
Vet:
22
g
|
Zout:
2
g
|
Sugar:
5
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Hoofdgerechten
/
Vis
/
Zalm
Land van herkomst
Internationaal
Jaargetijde:
Herfst
/
Winter
Geschikt voor Dieët:
Glutenvrij
/
Pescatarian
Feestdagen etc
Kerst