Deze heerlijke gevulde kalkoen, gevuld met rozijnen, pruimen en saucijzen, is het perfecte hoofdgerecht voor een feestelijke maaltijd. Sappig en vol van smaak, met een jus gemaakt van rode wijn en kippenbouillon, serveer dit gerecht voor een onvergetelijke feesttafel.
Porties: 4personen
(plus tijd voor marineren en rusten) 3 uuruur30 minutenmin
Voeg de pruimen toe en laat 10 minuten zachtjes koken.
Haal de pan van het vuur, voeg de rozijnen toe en laat afkoelen.
De ochtend
Verwijder eventuele zakjes uit de buikholte van de kalkoen en vraag de poelier het wensbeentje te verwijderen.
Spoel de kalkoen schoon, dep droog en bestrooi de binnen- en buitenkant met peper en zout.
Vul de buikholte via de halsopening met het gehaktmengsel en sluit de opening met cocktailprikkers of keukengaren.
Bedek de kalkoen met plakjes vetspek en zet afgedekt in de koelkast.
Bereiding (3,5 uur van tevoren)
Laat de kalkoen 30 minuten op kamertemperatuur komen.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Smelt de boter in een pan.
Plaats de kalkoen op zijn rug in een braadslee en schenk de gesmolten boter erover.
Braad de kalkoen 2-2,5 uur in de oven, bedruip regelmatig met braadboter en rode wijn.
Verlaag de temperatuur na 30 minuten naar 175°C.
De kalkoen is gaar als de poten gemakkelijk bewegen.
Verwijder het vetspek en zet de kalkoen nog 15 minuten terug in de oven om goudbruin te kleuren.
Haal de kalkoen uit de oven en laat minstens 15 minuten rusten in aluminiumfolie.
Maak de jus
Zeef de jus uit de braadslee, voeg de bouillon toe en breng op smaak met peper en zout.
Serveren
Leg de kalkoen op een schaal, garneer met toefjes peterselie en serveer met de jus.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:Een volle rode wijn zoals een Merlot of een Beaujolais past perfect bij deze gevulde kalkoen met rozijnen en pruimen. De fruitige tonen van de wijn vullen de rijke smaken van de vulling en jus aan.