Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Gevulde Speculaas met Amandelspijs
Deze klassieke gevulde speculaas met rijke amandelspijs en geurige speculaaskruiden is een echte traktatie. Perfect voor Sinterklaas of bij een kop warme thee!
Porties:
12
Bereidingstijd:
1
uur
uur
rusttijd
1
dag
d
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
kom
Bakplaat of bakvorm
Bakpapier
deegroller
kwastje
Ingrediënten
▢
150
g
basterdsuiker
▢
250
g
gezeefd volkorenmeel
▢
2
tl
bakpoeder
▢
175
g
koude plantaardige margarine
in stukjes
▢
1½
el
speculaaskruiden
▢
½
tl
zout
▢
3
el
sojamelk
▢
400
g
amandelspijs
▢
1
ei
optioneel, voor bestrijken
▢
Hele
amandelen
voor decoratie
Instructies
Meng de basterdsuiker, volkorenmeel, bakpoeder, speculaaskruiden en zout in een kom.
Voeg de koude margarine toe en kneed het tot een kruimelig deeg.
Voeg de sojamelk toe en kneed tot een samenhangend deeg.
Laat het deeg een nacht afgedekt rusten in de koelkast.
De volgende dag:
Verwarm de oven voor op 170°C en bekleed een bakplaat of bakvorm met bakpapier.
Verdeel het deeg in twee gelijke delen en rol beide delen uit tot een lap van 5 mm dikte.
Leg één deeglap op de bakplaat en bestrijk dun met een beetje losgeklopt ei of melk.
Verdeel de amandelspijs gelijkmatig over het deeg en druk glad.
Leg de tweede deeglap erbovenop en druk voorzichtig aan.
Bestrijk de bovenkant opnieuw met ei en versier met hele amandelen.
Bak de speculaas in het midden van de oven 40 minuten op 170°C.
Laat afkoelen op een rooster en snijd in stukken.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met een kop warme chocolademelk of kruidige thee voor een ultiem herfst- en wintermoment.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een
Moscatel
of een warme
Glühwein
past perfect bij de kruidige smaken van de speculaas.
Voedingswaarden
Calories:
280
kcal
|
koolhydraten:
35
g
|
Protein:
5
g
|
Vet:
14
g
|
Zout:
0.4
g
|
Sugar:
18
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Gebak
/
Koek
Land van herkomst
Nederland
Jaargetijde:
Herfst
/
Winter
Feestdagen etc
Sinterklaas