Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Kleiner
Normaal
Groter
Gezonde ontbijtkoek
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
aluminium folie
Ingrediënten
▢
125
gram
dadels
ontpitte
▢
3
theelepel
speculaaskruiden
of koekkruiden
▢
200
ml
water
heet
▢
100
gram
noten
naar smaak
▢
3
grote
eieren
▢
175
gram
roggemeel
koop je gewoon bij xxl AH of biowinkel
▢
125
gram
havermoutmeel
dit maal ik zelf in een koffiemolen
▢
200
gram
roggemeel
▢
100
gram
rijstmeel
▢
100
ml
rijstmelk
ik gebruikte soyamelk
▢
3
theelepel
wijnsteenbakpoeder
te koop bij biowinkel maar in nood zou ik het aandurven om 2,5 – 3 theelepels gewone bakpoeder te gebruiken
▢
kokosolie
om blik in te smeren
▢
1,5
theelepel
oerzoet
alternatieve suiker of kokosbloesemsuiker
▢
Extra
noten
voor bovenop de koek
▢
snufje
zout
gebruikte Rens overigens niet
Evt. havermout om bakblik te bedekken
Instructies
Verwarm de oven voor op 160 graden.
In een keukenmachine of blender maal je de dadels, de eieren met het hete water fijn en romig.
Het is een prettige manier om de dadels helemaal fijn te krijgen.
Als je alleen de dadels maalt wordt het zo’n kleffe boel.
Maal de noten fijn met de vijzel of sla ze fijn met een deegroller.
Schenk het dadelvocht over in een beslagkom.
Voeg hier de melk, het gezeefde meel, speculaaskruiden, zout naar smaak en bakpoeder bij.
Roer goed door en voeg tenslotte de gemalen nootjes toe.
Vet je (medium grote) cakevorm in met kokosolie of andere olie zonder smaak.
Rens doet geen bloem op de olie in de bakvorm.
Om zeker te weten dat de cake goed uit de vorm komt heb ik onderin wat bakpapier gedaan en langs de zijkanten havermout.
Het deeg mag in de bakvorm.
Ik versierde de bovenkant met diverse nootjes en strooide hier oerzoet overheen.
Ik vind kokosbloesemsuiker nog lekker, maar het is best prijzig.
Oerzoet is goedkoper en een goed alternatief. Je koopt het in biologische winkels.
De gezonde koek gaat de oven in voor 60 minuten. Bedek de bovenkant met aluminiumfolie om de nootjes te beschermen tegen aanbranden.
Haal zo’n 10 minuten voordat de koek klaar is, de zilverfolie weg.
Test je koek met een prikker of de binnenkant gaar is.
Zo niet, geef het dan nog kort de tijd te garen.
Laat de koek ruim 10 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm gaat.
Niet te vroeg, het zou jammer als de ontbijtkoek zou breken omdat je zo nieuwsgierig bent om het te testen!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Koek
/
Noten