Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Hartige preitaart met gruyère
Een heerlijke hartige preitaart met een romige saus en gesmolten gruyère, perfect als lunch of diner.
Porties:
6
Bereidingstijd:
1
uur
uur
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Bakpapier
deegroller
Deegvorm met hoge randen
mes
Oven
schuimspaan
Steelpan
Ingrediënten
▢
1
eidooier
▢
1
glas
melk
▢
1
eetlepel
olie
▢
30
g
boter
▢
50
g
geraspte gruyère
▢
300
g
bloem
▢
4
dikke
preien
▢
150
g
boter
▢
Zout
▢
Peper
▢
½
glas
water
Instructies
Meng de bloem, boter in stukjes, zout en water en kneed tot een deeg.
Rol het deeg tweemaal uit en laat 30 minuten rusten.
Bekleed een taartvorm met het deeg en prik de bodem in met een vork.
Bak de bodem 20 minuten voor in de oven en laat afkoelen.
Was de preien, snijd het groen eraf en blancheer het witte deel 10 minuten in gezouten kokend water.
Laat de prei uitlekken en snijd in schijfjes.
Verwarm de boter met de olie in een pan en bak de prei zachtjes.
Haal de prei uit de pan en voeg een lepel bloem toe aan de boter.
Giet de melk erbij en breng al roerend aan de kook.
Haal van het vuur en meng de room, eidooier en peper erdoor.
Giet de helft van de saus over de taartbodem.
Verdeel de prei erover en bedek met de rest van de saus en geraspte kaas.
Bak 15 minuten in de oven tot de kaas goudbruin is.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een lichte vinaigrette.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Côtes de Provence.
Voedingswaarden
Calories:
380
kcal
|
koolhydraten:
30
g
|
Protein:
9
g
|
Vet:
24
g
|
Zout:
0.8
g
|
Sugar:
3
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Groenten
/
Hartige taart
/
Lunch
Land van herkomst
Frankrijk
Jaargetijde:
Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët:
Veganistisch