Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Kleiner
Normaal
Groter
Herfsttaart
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Bakvorm met losse bodem 27 cm
handmixer
Zeef
Koelkast
schaal
plastic folie
Bakpapier
bakparels
Ingrediënten
Ingrediënten voor de vlaaibodem:
▢
120
gram
echte koude boter
▢
60
gram
poedersuiker
▢
een snuf zout
▢
een snuf kaneel
▢
Vanille extract
▢
1
koud ei
maat M
▢
190
gram
bloem
▢
60
gram
amandel poeder
Ingrediënten voor de stoofpeertjes:
▢
6
tot 8 stoofperen of hele harde handperen
▢
100
ml
rode wijn of bessensap
▢
Water
▢
2
zakjes vanille suiker
▢
90
gram
suiker
▢
1
kaneelstokje
▢
1
steranijs
Ingrediënten voor de banketbakkersroom:
▢
500
ml
melk
▢
125
gram
suiker
▢
1
eidooier
▢
50
gram
puddingpoeder
Imperial of Custard kookpudding
Ingrediënten voor de bodem:
▢
100
gram
chocolade naar keuze
Ingrediënten voor de topping:
▢
Het restje siroop van de stoofpeertjes
▢
1
zakje
taartina
▢
eventueel nog wat water
▢
Gemalen en geroosterde walnootjes
Instructies
Schil de peren en snijd ze in 4 kwarten.
Verwijder het klokhuis.
Leg de peren in een pan en voeg de rest van de ingrediënten toe.
Vul de peren nu aan met het water totdat ze volledig onder staan.
Plaats de deksel op de pan en zet deze op het vuur en breng aan de kook.
Wanneer het kookt verlaag je de temperatuur iets.
Het moet nog steeds koken maar niet heel hard.
Houd je peren in de gaten.
Doordat de suiker gaat koken krijg je een siroop.
Wordt deze te dik en zijn je peren nog niet gaar, voeg dan nog een beetje water toe.
Niet te veel want je moet een mooie siroop overhouden.
Dus beter 3 keer een beetje toevoegen dan 1 keer teveel.
Wanneer je peren gaar zijn neem je een kom en een zeef.
Zet de zeef op de kom en schenk er de peren in.
Laat deze goed uitlekken en afkoelen.
De siroop bewaar je voor de topping.
Maak de banketbakkersroom door 400 ml melk met de suiker en het kaneelstokje aan de kook te brengen.
De resterende 100 ml meng je met de eidooier en het puddingpoeder.
Wanneer de melk kookt voeg je een gedeelte bij het koude papje, roer door en schenk het terug in de pan.
Breng dit nu onder voortdurend roeren terug aan de kook.
Wanneer je pudding blubt is hij goed en haal je hem van het vuur.
Schenk de pudding in een schaal en dek de pudding ( niet de schaal ) af met plastic folie.
Laat de pudding afkoelen.
Maak je deeg voor de bodem.
Voeg alle ingrediënten toe in de kom.
Zet de machine aan en laat deze mengen tot je een vaste massa krijgt.
Haal het zanddeeg uit de kom en verpak het in plastic folie.
Leg het een 1/2 uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190°C.
Na koeling rol je het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan je vorm.
Leg de lap in de ingevette vorm.
Knip bakpapier op maat en leg dit op het zanddeeg.
Vul met bakparels of gedroogde erwten en bak de bodem in ca 25 minuten af in de voorverwarmde oven.
Laat de bodem volledig afkoelen.
Smelt ondertussen de chocolade en wrijf hiermee de bodem en de binnenkant zijkanten in.
Dit zorgt ervoor dat je zanddeeg knapperig blijft.
Samenstellen vlaai:
Neem de pudding erbij en klop deze met een handmixer heel goed door zodat je een mooie crème krijgt.
Vul de bodem met de crème.
Neem de peren erbij en rangschik ze mooi over de vlaai.
Meet hoeveel ml siroop je hebt opgevangen en vul dit eventueel aan tot 200 ml met water en breng het geheel aan de kook.
Meng de Taartina met een scheutje water.
Je moet geen suiker meer toevoegen aan de siroop !
Wanneer de siroop kookt voeg je het scheutje water met Taartina toe en breng het onder voortdurend roeren terug aan de kook.
Verdeel de siroop nu over de peren en de pudding.
Zorg dat er ook siroop zit tegen de rand aan.
Neem de gemalen en geroosterde walnootjes erbij en verdeel deze over de rand van de vlaai.
Laat de taart nog even koelen in de koelkast, maak koffie en geniet ervan.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Fruit
/
Taart