Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Hertenfilet met Kastanje Mousseline en Bospaddenstoelen
Een feestelijk gerecht van malse hertenfilet, verrijkt met romige kastanje mousseline en een vleugje vossebessen. Perfect voor een luxe diner.
Porties:
8
Bereidingstijd:
2
uur
uur
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Bakplaat
Folie
koksmes
Koekenpan
Sauteerpan
Steelpan
Rolladetouw
Thermometer
Ingrediënten
Hertenfilet:
▢
1,5
kg
hertenfilet
▢
Boter
Mousseline:
▢
500
g
aardappelen
geschild en gesneden
▢
250
g
kastanje puree
▢
50
g
boter
▢
½
dl
room
▢
Peper
▢
Zout
Saus:
▢
½
liter
wildfond
▢
2
dl
rode wijn
▢
10
jeneverbessen
gekneusd
▢
2
laurierbladen
▢
2
takjes
tijm
▢
1
kaneelstokje
▢
2
dl
room
▢
Peper
▢
Zout
Garnituur:
▢
250
g
vossebessen
▢
75
g
suiker
▢
1
kg
bospaddenstoelen
schoongemaakt en indien groot, gesneden
Instructies
Hertenfilet:
Bind de hertenfilet op met rolladetouw.
Bak de hertenfilet rondom in hete boter gedurende 3 minuten en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 120°C.
Verhit de hertenfilet in de oven tot een kerntemperatuur van 35°C is bereikt.
Laat de filet 15 minuten rusten in een oven van 50°C.
Mousseline:
Kook de gesneden aardappelen gaar in gezouten water.
Giet af, stoom droog en pureer de aardappelen.
Roer de boter door de puree, gevolgd door de kastanje puree en room.
Breng op smaak met zout en peper.
Saus:
Kook de rode wijn samen met jeneverbessen, tijm, laurier en kaneelstok tot de helft in.
Breng de wildfond aan de kook en voeg de wijnreductie toe.
Laat de saus verder inkoken tot een halve liter.
Voeg de room toe en breng op smaak met zout en peper.
Garnituur:
Strooi de suiker in een sauteerpan en voeg de vossebessen toe.
Verhit op hoog vuur tot de suiker is gesmolten en laat afkoelen.
Sauteer de bospaddenstoelen kort in hete boter en breng op smaak met zout en peper.
Afwerking:
Snijd de hertenfilet in 15 plakken.
Leg een lepel mousseline in het midden van elk bord.
Plaats hierop een lepel bospaddenstoelen en leg daarop een plak hertenfilet.
Voeg een lepel vossebessen toe bovenop de filet.
Schep de saus rondom het gerecht.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Syrah.
Voedingswaarden
Calories:
650
kcal
|
koolhydraten:
40
g
|
Protein:
40
g
|
Vet:
35
g
|
Zout:
3
g
|
Sugar:
15
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Groenten
/
Hoofdgerechten
/
Wild
Land van herkomst
Frankrijk
Feestdagen etc
Kerst