Kook de witte bonen in het weekwater met een beetje zout gedurende 45 minuten tot ze half gaar zijn (7 minuten in een snelkookpan).
Leg het rookspek op de bonen en voeg de aardappels, sperziebonen, winterwortels, peper en zout toe.
Laat dit 10 minuten koken (5 minuten in een snelkookpan).
Voeg vervolgens de appels en peren toe aan de pan en laat alles nog 20 minuten zachtjes koken (8 minuten in een snelkookpan).
Controleer of alles gaar is.
Fruit de uien in boter in een koekenpan tot ze goudbruin zijn.
Haal het spek uit de pan, snijd het in stukken en voeg het toe aan de gefruite uien.
Meng goed door elkaar.
Breng de schotel op smaak met extra zout en peper naar wens.
Giet wat vocht uit de pan, meng hier een half bouillonblokje door en serveer dit als jus bij de schotel.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Serveer deze bonenschotel met groenten en vruchten als stevig hoofdgerecht.Wijnadvies:Een kruidige rode wijn zoals een Syrah of een frisse witte wijn zoals een Riesling past goed bij dit gerecht.