Deze Italiaanse parmigiana is een klassieke ovenschotel uit de Italiaanse keuken. De heerlijke combinatie van laagjes aubergine, verse tomatensaus en kaas maakt dit een perfect hoofdgerecht voor elke gelegenheid.
Doe de tomatenblokjes in een pan en laat ze zachtjes pruttelen.
Snijd ondertussen de knoflook fijn.
Haal de pan van het vuur en roer de knoflook en 1 el olijfolie door de saus.
Breng de tomatensaus op smaak met zeezout en zet apart.
Snijd de aubergines in plakjes van 1 cm en verdeel ze over een met olie ingevette bakplaat.
Sprenkel de overgebleven olijfolie erover en bestrooi met zout en versgemalen peper.
Gril de aubergineplakjes 2-3 minuten aan elke kant onder de ovengrill tot ze goudbruin en gaar zijn.
Laat ze op de bakplaat afkoelen.
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Schep een opscheplepel tomatensaus in een ronde ovenschaal van 30 cm doorsnee.
Leg de helft van de plakjes aubergine hierop en verdeel de helft van de Parmezaanse kaas erover.
Maak nog zo’n laag.
Schep de overgebleven tomatensaus erover en eindig met de ricotta, de basilicum en de rest van de Parmezaanse kaas.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 20 minuten in de oven.
Verwijder de folie en bak de parmigiana nog 30 minuten tot de bovenkant goudbruin is en de saus borrelt.
Laat het gerecht voor het opdienen een paar minuten rusten.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Serveer de parmigiana met een heerlijke groene salade en knapperig brood om in de saus te dippen.Wijnadvies:Bij deze rijke en smaakvolle ovenschotel past een medium-bodied rode wijn, zoals een Italiaanse Chianti of een Barbera d'Asti