Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Kalkoen à la Bourgeoise
Een traditionele Franse kalkoen à la Bourgeoise, gevuld met spek, groenten en geserveerd in een rijke bouillon. Een feestelijk gerecht met robuuste smaken.
Porties:
4
personen
Bereidingstijd:
1
uur
uur
30
minuten
minuten
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
ovenvaste schaal
pan
Ingrediënten
▢
1
jonge kalkoen van 1 1/2 kg
▢
Zout en versgemalen witte peper
▢
1
theelepel
tijm
▢
Boter om te braden
▢
175
gr
doorregen spek
▢
1
plak
vet spek van 10 x 10 cm
80 g
▢
500
gr
kleine uitjes
▢
750
gr
wortelen
▢
1
liter
vleesbouillon
▢
750
gr
aardappelen
Instructies
Kruid de kalkoen van binnen en van buiten met peper, zout en tijm.
Bind het lapje spek op de borst van de kalkoen.
Verhit de boter en braad de kalkoen aan de boutkant goudbruin.
Zet de kalkoen in een ovenvaste schaal en bak gedurende 60 minuten op de onderste richel van een voorverwarmde oven op 220 °C.
Bedruip de kalkoen regelmatig met het braadvet en keer af en toe om.
Snijd het doorregen spek in plakken van 1/2 cm dik.
Maak de uien, wortelen en aardappelen schoon.
Blancheer de uien door ze kort aan de kook te brengen in water.
Laat de aardappelen heel en snijd de wortelen in plakken van 1/2 cm dik.
Laat de uien uitlekken.
Voeg, na 60 minuten, de wortelen, spek en uien toe aan de kalkoen.
Strooi zout en peper over de groenten en giet de warme bouillon erbij.
Bak nog eens 30 minuten op 180 °C.
Serveer de kalkoen direct in de schaal, met de groenten en het braadvocht.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir past uitstekend bij de rijke smaken van dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories:
720
kcal
|
koolhydraten:
40
g
|
Protein:
48
g
|
Vet:
42
g
|
Zout:
2.3
g
|
Sugar:
6
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Hoofdgerechten
/
Kalkoen
Land van herkomst
Frankrijk
Jaargetijde:
Herfst
/
Winter
Feestdagen etc
Kerst