200grgedroogde pruimenenkele uren in water geweekt
4zure appelsgeschild en in parten gesneden
200grboter
Sinaasappelsap
Maïzena
Cognac naar smaak
Instructies
Wrijf de kalkoen van binnen en buiten in met zout en peper.
Maak kruiselings insnijdingen in de kastanjes en kook ze 5 minuten in gezouten water.
Pel de bolsters en verwijder de bruine velletjes.
Ontpit de geweekte pruimen en vul de buikholte van de kalkoen met kastanjes, pruimen en appelparten.
Sluit de opening van de kalkoen met keukendraad of houten prikkers.
Smelt de boter in een pannetje en smeer de kalkoen rondom dik in met de gesmolten boter.
Leg de kalkoen met de borst naar boven op een rooster in de oven en plaats er een braadslee onder.
Braad de kalkoen in een voorverwarmde oven van 175°C gedurende 2 tot 2 1/2 uur.
Bedek de bovenkant van de kalkoen tijdens de eerste helft van de braadtijd met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen.
Besmeer de kalkoen regelmatig met het vocht uit de braadslee.
Snijd de gare kalkoen in stukken en leg deze op een voorverwarmde schaal, samen met de vulling.
Roer de aanbaksels in de braadslee los met sinaasappelsap, laat de jus kort doorkoken en bind met maïzena.
Breng op smaak met een scheutje cognac.
Notities / Tips / Wijnadvies
Breng de jus eventueel op smaak met een scheutje cognac.Wijnadvies:Serveer deze gevulde kalkoen met een fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir.