Schil de appel, verwijder het klokhuis met een appelboor en snijd de appel in mooie plakken.
Wrijf de ribkarbonades aan beide kanten in met zout, peper en gemberpoeder.
Verhit 25 gram boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de karbonades in ongeveer 20 minuten gaar.
Keer ze regelmatig om zodat ze gelijkmatig bruinen.
Verhit de overige 10 gram boter in een andere koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de appelschijven in ongeveer 5 minuten lichtbruin.
Keer ze halverwege de baktijd.
Haal de gebakken karbonades uit de pan en leg ze op twee borden.
Rangschik de gebakken appelschijven er bovenop of naast.
Voeg de bruine basterdsuiker en het appelsap toe aan de pan waarin de karbonades zijn gebakken.
Voeg eventueel een scheutje Calvados toe voor een extra smaakdimensie.
Breng de saus aan de kook en roer de aanbaksels van de bodem los.
Laat de saus een paar minuten zachtjes inkoken tot hij iets dikker wordt.
Giet de warme saus over de karbonades en appelschijven of serveer de saus apart in een juskom.
Serveer direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Serveer met romige aardappelpuree en rode bietjes met een vleugje gember voor een heerlijke combinatie.Wijnadvies:Een fruitige witte wijn met een lichte zoetheid, zoals een droge of halfdroge Riesling, past uitstekend bij de appel en de eventuele Calvados in de saus.