Snijd de kipfilet in blokjes van 1 cm en dep ze droog.
Meng in een kom de ketjap manis, rijstwijn of droge sherry, suiker, citroensap, knoflookpoeder, gemalen gember, gemalen citroengras en 1 eetlepel olie.
Roer goed door elkaar.
Marineer de blokjes kip in deze marinade en laat dit minimaal 1 uur op een koele plaats staan, niet in de koelkast.
Af en toe omscheppen.
Was de kerstomaatjes, verwijder de kroontjes en maak ze droog.
Maak de zilveruitjes schoon.
Snijd de rode en groene paprika in blokjes van 1 cm.
Haal de gemarineerde kip uit de marinade en dep ze droog.
Marineer de garnalen kort in de resterende marinade, laat ze enkele minuten liggen en dep ze dan droog.
Rijg aan elk satéstokje afwisselend een blokje rode paprika, blokje kip, zilveruitje, garnaal, blokje groene paprika, kip, kerstomaatje.
Bestrijk de satéstokjes met de resterende olie aan alle kanten.
Verhit een grillplaat of grillpan met een dun laagje olie en rooster de satéstokjes ongeveer 3-4 minuten, regelmatig draaiend, tot ze aan alle kanten goudbruin en gaar zijn.
Maak ondertussen de saus door de ketjap manis, gembersiroop, sambal badjak, gehakte gember, citroensap en kokend water te mengen.
Roer goed door tot een gladde saus.
Serveer de Saté Ajam Dan Oedang Ketjil direct van de grillplaat of grillpan op een voorverwarmde schaal.
Serveer de saus apart in een kommetje.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een licht gekoelde rosé past goed bij de diverse smaken van de Saté Ajam Dan Oedang Ketjil.