Knapperige Catalaanse Stamppot met Spekjes en Groene Kool
Deze Catalaanse stamppot – beter bekend als Trinxat – bewijst dat eenvoud en smaak hand in hand gaan. Een kruidige mix van aardappelen, knapperige spekjes en groene kool maakt dit gerecht onweerstaanbaar. Zelfs de buurman komt “toevallig” langs als deze geur uit je keuken komt!
Snijd de kool in vieren, verwijder de harde kern en snijd de bladeren fijn.
Kook de kool 15 minuten in ruim gezouten water tot beetgaar en laat uitlekken in een vergiet.
Kook ondertussen de aardappelen in 20 minuten gaar.
Bak de spekjes knapperig, voeg knoflook en paprikapoeder toe en bak kort mee voor extra aroma.
Stamp de aardappelen grof, meng ze met de kool en spekjes en breng op smaak met zout.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan, druk het mengsel plat en bak het aan beide zijden goudbruin.
Serveer de stamppot direct met extra spekjes bovenop en een beetje paprikapoeder voor de kleur.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveersuggestie:Heerlijk met een frisse groene salade met citroendressing of een stukje stokbrood met olijfolie.Wijnadvies:Proef de zon van Spanje in een frisse Verdejo. De fruitige tonen van perzik en citrus tillen de hartige smaken van de stamppot naar een hoger niveau.