Meng in een grote kom de gesmolten en afgekoelde boter met de rietsuikermelasse of stroop, donkerbruine basterdsuiker en het ei.
Zeef de bloem, zuiveringszout, gemberpoeder, kaneel en gemalen piment samen en roer dit door het botermengsel.
Voeg de fijngehakte gekristalliseerde gember toe en meng goed.
Meng in een andere kom de ingrediënten voor de kruimellaag: boter, bloem, havervlokken en lichtbruine basterdsuiker.
Vorm balletjes van 1½ eetlepel deeg.
Leg deze met 5 cm tussenruimte op een bakplaat met bakpapier of een antiaanbaklaag.
Druk elk balletje plat tot een rondje van 3 cm doorsnee.
Druk op elk koekje 1 tot 2 theelepels van het kruimeldeeg.
Zet de koekjes 1 uur in de koelkast om op te stijven.
Bak de koekjes 10 tot 12 minuten tot ze opgezwollen en stevig zijn.
Laat ze afkoelen op een rooster.
Bewaar de koekjes 3 tot 4 dagen in een goed gesloten trommel.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip: Serveer deze koekjes bij een kopje thee of koffie voor een heerlijk moment van ontspanning.Wijnadvies: Een lichte, kruidige dessertwijn zoals een Moscato d’Asti past goed bij de warme kruiden in deze koekjes.