1½kgaardappelsgeschild en in 2 of 4 stukken gesneden
1kgwitte koolgesneden in repen
2uiengesnipperd
200gsalamicervelaatworst of chorizo (ongesneden, in blokjes)
3theelepelsProvençaalse kruiden
1theelepelbouillonpoeder
250gverse worstrunderrookworst
Instructies
Maak de kool schoon en snijd hem in repen.
Pel de uien en snijd ze klein.
Snijd de gekozen worstsoort in blokjes.
Bak de blokjes salami of worst in een grote braadpan zachtjes uit en neem ze uit de pan zodra het vet eruit is gelopen.
Bak in dit achtergebleven vet de uien 1 minuut aan.
Voeg de aardappelen, de kool en de Provençaalse kruiden toe en bak deze al roerend op hoog vuur aan.
Voeg het bouillonpoeder en ± 2 dl water toe, breng alles, afgedekt, aan de kook en kook het gerecht in ± 20 minuten gaar.
Bak of grilleer intussen de verse worst bruin en gaar of snijd de rookworst in plakjes.
Stamp de aardappelen, de kool en de uien door elkaar.
Leg de verse worst of de in plakjes gesneden rookworst erop en warm de stamppot zo nodig nog even goed door.
Notities / Tips / Wijnadvies
Variaties:
Neem prei in plaats van ui.
Bestrooi de stamppot met geraspte kaas in plaats van met worst en zet hem voor het serveren onder een hete grill of in een hete oven.
Serveertip:Serveer de stamppot met extra geraspte kaas voor een extra smaakdimensie, of voeg een frisse salade toe.Wijnadvies:Een medium-bodied rode wijn zoals een Merlot past goed bij de rijke smaken van de salami en rookworst in dit gerecht.