Schil de moesappels, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakjes.
Kook ze in een pan met suiker en boter op hoog vuur in 10 à 15 minuten tot moes.
Laat de moes volledig afkoelen.
U moet nu ca. 475 gram moes hebben.
Verwarm de oven voor op 170°C.
Bekleed een springvorm van 23 centimeter doorsnee met ingevet bakpapier.
Schil de handappels, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne plakjes.
Leg ze in een kom en giet het grootste deel van het citroensap en een scheutje water erover.
Meng in een grote kom het meel, bakpoeder, zuiveringszout, zeezout, suiker en specerijen.
Maak een kuiltje in het midden en voeg daar het ei, de olijfolie en de appelmoes aan toe.
Spatel alles door elkaar tot het net gemengd is.
Giet het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel.
Bak de taart 30 minuten in de oven; in het midden voelt hij dan een beetje stevig aan.
Leg snel de plakjes appel in steeds kleiner wordende cirkels boven op de taart, laat het buitenste randje vrij.
Bestrijk de plakjes met wat citroensap en bak de taart nog eens 30 à 35 minuten in de oven; de appeltaart is gaar als een vleespen die erin wordt geprikt schoon blijft.
Laat de taart iets afkoelen voordat je de springvorm opent op een rooster.
Verwarm de jam met 1 à 2 eetlepels water en roer tot een gladde saus.
Bestrijk de bovenkant van de appeltaart met de jam.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Deze kruidige appeltaart gaat goed samen met een lichtzoete, fruitige witte wijn zoals een Riesling of een Gewürztraminer. Hun frisse tonen en hint van zoetheid zullen de smaak van de appels en specerijen aanvullen zonder te overheersen.