Als gedroogde bonen worden gebruikt, week ze dan een nacht van tevoren in ruim water.
Giet af en kook ze in vers water met bonenkruid en bouillon gedurende 1-2 uur, afhankelijk van de ouderdom van de bonen.
Verhit in een pan met dikke bodem de olie.
Bak op laag vuur de gesneden ui, wortel en het witte gedeelte van de prei.
Voeg paprikapoeder, chilipoeder, peper, gedroogde koriander en knoflook toe.
Snijd de paksoi in stukken en voeg zowel het witte als groene gedeelte toe aan de pan.
Voeg ook de tomatenstukjes uit blik, tomatenpuree en naar smaak ketchup en/of sambal toe.
Roer alles goed door en laat het ongeveer 15 minuten pruttelen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de bonenschotel met rijst, brood, appelmoes en eventueel opgebakken tofu gemarineerd in shoyu. Een frisse salade vormt ook een goede aanvulling.
Wijnadvies:
Deze bonenschotel gaat goed samen met een lichte en fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een jonge Rioja. Als je liever wit drinkt, kies dan voor een frisse en aromatische wijn zoals een Sauvignon Blanc.