Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Leidse Aardappelterrine met Spek en Wortel
Een hartige aardappelterrine met spek en wortel, perfect als voor- of lunchgerecht.
Porties:
3
Voorbereidingstijd
30
minuten
min
inclusief opstijven
2
uur
uur
30
minuten
min
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Cakevorm (terrine)
Koekenpan
Plankje
Ingrediënten
▢
1
bouquet garni of kruidenbuiltje
▢
1
kg
bintjes
▢
125
gram
ontbijtspek
▢
15
blaadjes
gelatine
▢
2
sjalotjes
▢
2
uien
▢
50
gram
boter
▢
750
gram
wortelen
▢
8
dl
crème fraîche
▢
Peper
▢
Rundvleesjus
▢
Vleesbouillon
Instructies
Kook de aardappelen met uien en bouquet garni of kruidenbuiltje in 20 minuten gaar.
Kook de wortelen in 15 minuten gaar.
Snijd het spek in kleine stukjes en bak uit tot korrels.
(Of bekleed de terrine met plakjes spek.
)
Week de gelatine 3 minuten in koud water.
Hak de sjalotjes fijn en fruit in de boter glazig.
Voeg crème fraîche en bouillon toe en los de uitgeknepen gelatine erin op.
Schil de aardappelen en snijd ze bij.
Leg lagen aardappelen, spekjes en wortelen in de terrine.
Roer het spekvet door het crème fraîche mengsel en giet in de terrine.
(Als de terrine met spek is bekleed, vouw de speklapjes over de bovenkant.
)
Leg een plankje op de terrine om het opstijven te bevorderen.
Laat 2 uur opstijven in de koelkast.
Houd de terrine even in warm water en stort op een schaal.
Schep de vleesjus op een bord en leg er een plak terrine in.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Chardonnay.
Voedingswaarden
Calories:
500
kcal
|
koolhydraten:
30
g
|
Protein:
20
g
|
Vet:
35
g
|
Zout:
1.5
g
|
Sugar:
5
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Bijgerecht
/
Groenten
/
Voorgerechten
Land van herkomst
Nederland
Jaargetijde:
Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët:
Glutenvrij