Ga terug
Email Link
Afdrukken
Equipment
Kleiner
Normaal
Groter
Kook modus
voorkomt dat je scherm uit gaat
Limburgse rijstevlaai
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
een gladde ingevette vlaaivorm van 28-30 cm doorsnee met een rand van minstens 3 cm
Ingrediënten
Voor de vulling:
▢
1
liter
volle melk
▢
160
gram
rijst
kortkokende
▢
125
gram
suiker
▢
1
eetlepel
custardpoeder
▢
3
gesplitste eieren
▢
2
eetlepels
sinaasappellikeur
bijvoorbeeld Grand Marnier
▢
1
mespunt
zout
Voor de bodem:
▢
15
gram
verse gist
of 7 gr gedroogde
▢
1
eetlepel
suiker
▢
1
dl
lauwe melk
▢
250
gram
bloem
▢
20
gram
boter
▢
½
ei
losgeklopt
▢
1
theelepel
zout
Instructies
Vulling:
Verwarm de melk, strooi de rijst en de suiker erin, breng aan de kook en kook de rijst op laag vuur in 12 minuten gaar.
Los het custardpoeder in 1 eetlepel melk op, roer dit in een straaltje door de rijst en kook het 1 minuut mee.
Laat dit onder af en toe roeren afkoelen.
Bodem:
Meng de gist met de suiker en 4 eetlepels melk en laat dit 15 minuten staan.
Zeef de bloem, maak er een kuiltje in en schenk daar het gistmengsel in.
Voeg de boter en het ei toe.
Strooi het zout op de bloem en schenk driekwart van de melk in het kuiltje.
Roer het om en kneed het tot een soepel deegbal.
Laat die afgedekt met plasticfolie 1 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Rol het deeg tot een ronde lap uit en bekleed de vorm hiermee.
Prik de bodem regelmatig in.
Dek het deeg af en laat het nog 30 minuten rijzen.
Klop de eidooiers en de likeur door de rijstepap.
Klop de eiwitten met zout stijf en spatel ze snel door de rijstepap.
Schep de vulling op het deeg en strijk hem glad.
Bak de vlaai 25-30 minuten in het midden van de oven.
Laat hem uit de oven ± 5 minuten afkoelen
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Taart